Μια ομάδα 40 μεταναστών, που παρέμεναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο από πλοίο γερμανικής ΜΚΟ, θα μεταφερθεί στη Μάλτα πριν τα μέλη της ανακατανεμηθούν σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ χθες Σάββατο.

«Κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας, η Μάλτα θα επιτρέψει στους 40 μετανάστες στο γερμανικό πλοίο Alan Kurdi να μετεπιβιβαστούν σε σκάφος των ένοπλων δυνάμεων της Μάλτας και να εισέλθουν σε λιμάνι. Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισαν όλα αυτά τα πρόσωπα να κατανεμηθούν σε έναν αριθμό χωρών μελών της ΕΕ», ανέφερε ο Μουσκάτ μέσω Twitter.

Δεν διευκρίνισε ποιες χώρες προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους μετανάστες.

Το πλοίο Άλαν Κούρντι πέρασε τη χθεσινή ημέρα σε μικρή απόσταση από τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα, αφού οι ιταλικές αρχές το έδιωξαν από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα προχθές Παρασκευή.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye ζήτησε από τη Βαλέτα νωρίτερα χθες την άδεια για να μπορέσει το πλοίο με τους μετανάστες να ελλιμενιστεί.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ τόνισε πως ήλπιζε να βρεθεί λύση εντός ωρών.

Μετά την απαγόρευση των αρχών της Ιταλίας να ελλιμενιστεί, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Άλαν Κούρντι έπλευσε προς την κατεύθυνση της Μάλτας.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν καταλήξει στη Μάλτα φέτος, λόγω της απαγόρευσης των ελλιμενισμών πλοίων ΜΚΟ που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο την οποία επέβαλε ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι.

Το πρωί του Σαββάτου, δύο έγκυες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο από πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms παρελήφθησαν από την ιταλική ακτοφυλακή, ενημέρωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Όσκαρ Καμπς.

Οι έγκυες βρίσκονταν αντίστοιχα στον ένατο και στον όγδοο μήνα της κύησης και τις παρέλαβε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαινε νοσοκόμα. Η ισπανική ανθρωπιστική οργάνωση είχε αναφέρει την Παρασκευή πως η μία από τις δύο είχε αρχίσει τη γέννα.

Το πλοίο της ProActiva Open Arms μεταφέρει 124 μετανάστες που διέσωσε σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των ακτών της εμπόλεμης Λιβύης. Το πλοίο αναζητεί ακόμη ασφαλές λιμάνι· η Ρώμη του έχει απαγορεύσει τον ελλιμενισμό.

(Φωτογραφία Αρχείου)