Προβάδισμα δυο ποσοστιαίων μονάδων δίνει στην κεντροδεξιά παράταξη μια δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai 3.

Η παράταξη της οποίας ηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του, ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) φέρεται να συγκεντρώνει 31,7% της πρόθεσης ψήφου. Η κεντροαριστερή παράταξη υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται στο 29,5%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει 23% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι (Ένωση του Κέντρου, UdC) 8,3%. Τα ποσοστά δείχνουν ότι σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών θα ήταν πιθανό και πάλι να μην προκύψει στην γερουσία μια σαφής πλειοψηφία.

Όσον αφορά την εκλογή του επόμενου προέδρου της δημοκρατίας —μια διαδικασία για την οποία οι ψηφοφορίες του κοινοβουλίου ξεκινούν αύριο το πρωί— οι ερωτηθέντες από την Ipr Marketing τάχθηκαν υπέρ των:

-Έμμα Μπονίνο (κόμμα των ριζοσπαστών), κατά ένα 32%•

-Στέφανο Ροντοτά (νομικός, πρώην υπεύθυνος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων), κατά 18%•

-Mιλένα Γκαμπανέλλι, δημοσιογράφος της Rai και υποψήφια πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων, με ποσοστό 15%•

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο συγκεντρώνει το 7% των προτιμήσεων και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μόλις ένα 6%.

Το 55% όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να εκλεγεί μόνον με τις ψήφους της κεντροαριστεράς, Το 37% πιστεύει ότι θα προκύψει, τελικά ένας συμβιβασμός με τους συντηρητικούς.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων προηγείται ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 47%, τον ακολουθεί ο επικεφαλής του PD, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, με 44%, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 38% και ο ιδρυτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, με 21%.