Την οποιαδήποτε ανάμειξη στις δύο φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στο μαραθώνιο της Βοστώνης και σκότωσαν τρεις ανθρώπους αρνούνται οι Ταλιμπάν.

«Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, όμως δεν είμαστε αναμιγμένοι σ’ αυτή την επίθεση», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), του κινήματος των πακιστανών Ταλιμπάν.

Η οργάνωση που πρόσκειται στην Αλ-Κάιντα και έχει τη βάση της στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, πολλαπλασιάζει εδώ και έξι χρόνια τις επιθέσεις εναντίον των τοπικών δυνάμεων της τάξης, της σιιτικής μειονότητας, ξένων συμφερόντων και των λαϊκών κομμάτων.

Η οργάνωση σε βίντεό της είχε αναλάβει την ευθύνη το Μάιο του 2010 για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, όμως στη συνέχεια ένας εκπρόσωπός της είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή.

Ο Φάιζαλ Σαχζάντ, ένας πακιστανικής καταγωγής Αμερικανός που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη ως δράστης αυτής της αποτυχημένης επίθεσης, είχε υποστηρίξει πως είχε περάσει 40 ημέρες, από το Δεκέμβριο του 2009 ως τον Ιανουάριο του 2010, με τους πακιστανούς ταλιμπάν, οι πέντε από τις οποίες ήταν αφιερωμένες στην κατασκευή βομβών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.