Βίντεο και φωτογραφίες από το μαραθώνιο της Βοστώνης μελετά το FBI προσπαθώντας να ανακαλύψει τους υπαίτιους πίσω από τις εκρήξεις στη γραμμή τερματισμού που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 144.

Επειδή στο μαραθώνιο τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα έχουν άφθονα οπτικά στοιχεία για το τι συνέβη πριν και μετά την έκρηξη των δύο μηχανισμών, την ώρα που εκατοντάδες δρομείς έτρεχαν προς τη γραμμή του τερματισμού στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι της Βοστώνης.

Το FBI ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου. Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

«Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα», δήλωσε ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί σε συζήτηση σχετικά με τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους, παρόλο που αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Μέχρι στιγμής καμιά υπηρεσία δεν έχει βρει στοιχεία ότι υπήρξε κάποια φανερή προειδοποίηση για την επίθεση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης. «Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές», δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να τηλεφωνήσει και να γνωστοποιήσει αν είδε κάτι ύποπτο.

Η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία, ενώ η περιοχή που έγιναν οι εκρήξεις παραμένει αποκλεισμένη.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μίλησε για την υπόθεση με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και την γενική εισαγγελέα της Βοστώνης Κάρμεν Ορτίζ. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Η αστυνομία είπε στον κόσμο, ανάμεσα στον οποίο είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν για να συμμετάσχουν στο μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους.

Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις εξετάζονται από τους ερευνητές, δήλωσαν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις, για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη σ΄ένα περίβλεπτο γεγονός, με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.