Ο αριθμός των αιτούντων ασύλου στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς πέρυσι πολλοί σύροι πολίτες, εγκατέλειψαν τη χώρα, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες την Πέμπτη.

Ο αριθμός των σύρων που ζήτησαν άσυλο και προστασία σε πλούσιες χώρες της Δύσης, σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 24.800, αριθμός που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα πολιτών που ζητά άσυλο, ανέφερε έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συνολικά 1,1 εκατομμύριο σύροι έχουν επιλέξει να παραμείνουν σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων ασύλου από σύρους υποβλήθηκαν στη Σουηδία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία για τους πρόσφυγες οι αιτούντες ασύλου σε 44 ανεπτυγμένες χώρες, αυξήθηκαν κατά 8% σε 480.000, το περασμένο έτος. Οι αφγανοί παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα, η οποία ακολουθείται από τους σύρους, τους σέρβους και κοσσοβάρους, τους κινέζους, τους πακιστανούς και τους ρώσους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμεινε ο πιο «δημοφιλής προορισμός» για άσυλο, και ακολουθούν η Γερμανία, και η Γαλλία. Οι αφίξεις προσφύγων στη Νότια Ευρώπη μειώθηκε κατά 27%, καθώς λιγότεροι μετανάστες επιχείρησαν να μεταβούν στην Ιταλία με πλοία.