Η συριακή κυβέρνηση φέρεται ότι χρησιμοποιεί τοπικές πολιτοφυλακές γνωστές ως Λαϊκές Επιτροπές για να διαπράττει μαζικές δολοφονίες, οι οποίες κάποιες φορές πραγματοποιούνται για θρησκευτικούς λόγους.

Η ανησυχητική αυτή διαπίστωση περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση την οποία επέβαλε η υπό το Βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που συνέταξαν την έκθεση επικαλούμενοι μαρτυρίες, τόνισαν επίσης ότι πολίτες έχουν κακοποιηθεί ή συλληφθεί από τις επιτροπές αυτές επειδή προέρχονται από περιοχές που θεωρείται ότι υποστηρίζουν την εξέγερση.

«Και οι δυο πλευρές έχουν διαπράξει παραβιάσεις εναντίον πολιτών», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους οι τοπικές αυτές πολιτοφυλακές καίνε ή ρίχνουν στα ποτάμια τα πτώματα των θυμάτων των σφαγών.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι αντάρτες εκτελούν σύρους στρατιώτες και πολιτοφύλακες τους οποίους συλλαμβάνουν και έχουν δημιουργήσει κέντρα κράτησης στη Χομς και το Χαλέπι.

Ο πρεσβευτής της Συρίας Φαϊζάλ Χαμπάζ Χαμούι απέρριψε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την έκθεση αυτή, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε «μεροληπτικές πληροφορίες αναξιόπιστων πηγών» και κατηγόρησε το Κατάρ και την Τουρκία ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία« στη χώρα του.

Εν τω μεταξύ, η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα τη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, εναντίον της οποίας εξαπέλυσαν εκ νέου επίθεση οι αντάρτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα χρόνο μετά την ανακατάληψη της συνοικίας αυτής από το στρατό, ύστερα από πολλές εβδομάδες βομβαρδισμών με εκατοντάδες νεκρούς, οι αντάρτες εξαπέλυσαν τα ξημερώματα χθες αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Μπάμπα Αμρ, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Η πολεμική αεροπορία απάντησε με βομβαρδισμό της Μπάμπα Αμρ, στην οποία αναπτύχθηκαν στρατιωτικές ενισχύσεις και η Χομς είναι «πλήρως περικυκλωμένη» από το στρατό, τόνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα, η πολεμική αεροπορία επανέλαβε το βομβαρδισμό της συνοικίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

«Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Μπάμπα Αμρ το πρωί. Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν αδιαλείπτως στη διάρκεια της νύχτας.Είναι θέμα ηθικού του στρατού γιατί η Μπάμπα Αμρ είναι ένα γνωστό σύμβολο για τα διεθνή ΜΜΕ», πρόσθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκανε λόγο για έξοδο των κατοίκων προς άλλες συνοικίες.

«Ο στρατός ματαιώνει απόπειρα διείσδυσης των ανταρτών στην Μπάμπα Αμρ. Οι μονάδες του συριακού στρατού προκάλεσαν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες στις ένοπλες ομάδες», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ-Ουατάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 175 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες σ΄ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους 50 αντάρτες, 46 πολίτες και 79 στρατιώτες.