Αίσθηση έχει προκαλέσει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», σύμφωνα με το οποίο πρώην ευρωπαίοι Επίτροποι συνεχίζουν να λαμβάνουν αποζημιώσεις ως ενίσχυση στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά μετά το τέλος της θητείας τους, αν και εργάζονται ακόμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συνολικά 17 πρώην αξιωματούχοι λαμβάνουν ακόμη αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 96.000 ευρώ ετησίως, «μολονότι είχαν εδώ και πολύ καιρό μια θέση λομπίστα ή κάποια πολιτική θέση» και προστίθεται πως ένας από τους «διπλοκερδισμένους» είναι και ο πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού Τσάρλι ΜακΚρίβι.

Ο Ιρλανδός πρώην Επίτροπος φέρεται να συνεχίζει να λαμβάνει προσωρινή αποζημίωση ύψους περίπου 11.000 ευρώ το μήνα, πέραν των αποδοχών του ως μέλος του συμβουλίου επιτήρησης της αεροπορικής εταιρίας Ryanair όπου απασχολείται, μετά την αποχώρησή του από τις Βρυξέλλες. Οι αποδοχές αυτές υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε σχεδόν 47.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο ΜακΚρίβι δεν απάντησε τίποτα.

Από την πλευρά του, ο Μαλτέζος πρώην Επίτροπος Αλιείας Τζο Μποργκ παραδέχτηκε ότι λαμβάνει επίσης 11.000 το μήνα, ενώ εργάζεται σε ευρωπαϊκό λόμπι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι πρώην ευρωπαίοι επίτροποι έχουν δικαίωμα επί τρία χρόνια να λαμβάνουν το 40% έως 65% του βασικού μισθού τους, τουλάχιστον 20.278 ευρώ μηνιαίως, πρόσθεσε.

Το ποσό αυτό «βοηθάει τους πρώην ευρωπαίους Επιτρόπους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην εφημερίδα.