Την άποψη ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα πρέπει να δώσει λόγο για εγκλήματα πολέμου εξέφρασε η επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ενδεχόμενης στρατιωτικής παρέμβασης.

Η Νάβι Πιλάι, επανέλαβε την έκκλησή της να δικαστεί ο πρόεδρος της Συρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τις ενέργειες των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στους 22 μήνες των μαχών, έχει σκοτωθεί σχεδόν 70.000 άνθρωποι.

Ερωτηθείσα αν ο Άσαντ θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, είπε στο βρετανικό Channel 4 News: «Δεν έγινε αλλά θα έπρεπε να γίνει».

Οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν συμφωνούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στη Συρία και το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι απίθανο να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, καθώς αυτό δεν είναι ένα επίσημο σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν έως τώρα ενεργήσει ως προστάτες της Συρίας, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις δυτικές προσπάθειες να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα – όπως είναι οι κυρώσεις- κατά της κυβέρνησης της Συρίας.