Με τη συνοδεία πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα μιας φρεγάτας συνεχίζει την παρουσία του το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Haberturk και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύει και το Barbaros και το «Πορθητής».

Πράγματι το Barbaros συνοδεύεται από την πρώτη στιγμή από μια πυραυλάκατο ενώ στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το «Πορθητής», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr, περιπολεί μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Να υπενθυμίσουμε πως δίπλα στο «Πορθητής» βρίσκονται και τα δύο συνοδευτικά του σκάφη ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κάθοδο του Πορθητή στην Κυπριακή ΑΟΖ ως «δεύτερη εισβολή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία μάλιστα προχθές προχώρησε στην διαδικασία να εκδώσει απόφαση και να αποστείλει στην Europol διεθνές ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή» που διεξάγει παράνομες εργασίες και εμπλέκεται στις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς αυτού του είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν δώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή  και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον, η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή» ανέφερε.