Ο απερχόμενος Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας χρησιμοποίησε σήμερα «σκληρή» γλώσσα επιτιθέμενος εναντίον των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, Νίκου Αναστασιάδη και Γιώργου Λιλλήκα, αλλά κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, για τις θέσεις τους σχετικά με το Κυπριακό.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ενός γεύματος το οποίο παρέθεσε προς τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι ορισμένοι με καινοφανείς τοποθετήσεις και ερμηνείες για τι θα έκανε ο Μακάριος αν ζούσε παραπέμπουν το Κυπριακό στις ελληνικές καλένδες.

«Αν υλοποιηθούν οι απόψεις και οι πολιτικές, είτε είναι του κ. Αναστασιάδη με τους συνεργάτες του, είτε είναι του κ. Λιλλήκα, είτε του Αρχιεπισκόπου, εμείς θα βλέπουμε τα κατεχόμενα με τα κιάλια», είπε.

Η επανένωση της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει με «συνθήματα και τους παλληκαρισμούς», δήλωσε και πρόσθεσε «αυτά έχουν δοκιμαστεί χρόνια τώρα και κάθε φορά πάμε πιο πίσω».

Απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα και αυτούς που τον υποστηρίζουν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η τελευταία συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Η συμφωνία αυτή, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, προνοεί «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προβλέπεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Εξάλλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξέλθει της οικονομικής κρίσης, ωστόσο το «τσουνάμι» -όπως το χαρακτήρισε -, των τραπεζών, γονάτισε την οικονομία.