Εν όψει της σημερινής πολυαναμενόμενης ομιλίας του για τι σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δέχεται πιέσεις, τόσο από τους Φιλελεύθερους κυβερνητικούς συμμάχους του, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών, να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να κατευθυνθεί προς την πόρτα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της βρετανικής κυβέρνησης, ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, στον ραδιοσταθμό LBC.

«Δεν πιστεύω ότι υπηρετούμε τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και προστατεύουμε τις τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την Ευρώπη, προτείνοντας να κατευθυνθούμε προς την έξοδο« της Ε.Ε., πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι «είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις με τον Κάμερον πάνω σ’ αυτό».

«Χρόνια και χρόνια εικασιών και αβεβαιότητας δεν είναι καλά» για την οικονομία, τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο, παράλληλα, την ανάγκη «η Ευρώπη να μεταρρυθμίζεται και να βελτιώνεται διαρκώς».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, επανέλαβε σήμερα ότι φοβάται πως «η στρατηγική του πρωθυπουργού θα οδηγήσει τη Βρετανία προς την έξοδο της ΕΕ, κάτι που θα προκαλέσει πραγματικές ζημιές» στη βρετανική οικονομία.

«Το να κουνάς μια σημαία λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγει από την Ε.Ε. σε πέντε χρόνια, δεν είναι καλό για τη χώρα μας», δήλωσε. «Είναι μια άτοπη πολιτική», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η κοινότητα των 27 εξελίσσεται «προς μια πιο ευέλικτη Ευρώπη».

Υπό την αυξανόμενη πίεση των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών και με βάση δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια αυξανόμενη εχθρότητα των Βρετανών έναντι της Ε.Ε., ο Κάμερον πρόκειται να εκφωνήσει αύριο στην Ολλανδία μια ομιλία σχετικά με το όραμά του για την Ευρώπη και τον «απαραίτητο επανασχεδιασμό» των σχέσεων του Λονδίνου με την Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει επανειλημμένα πως επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξης στην Ε.Ε. για να επαναπατρίσει στο Λονδίνο εξουσίες που έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, κάτι που έχει ενοχλήσει πολλά κράτη – μέλη της Ένωσης.