Καζάνι που βράζει η Ευρώπη, λέει ο Ερυθρός Σταυρός

Ανησυχεί για κοινωνικά ξεσπάσματα λόγω της πρωτόγνωρης φτώχειας


ΚΟΣΜΟΣ
14:45
03/01/2013
Καζάνι που βράζει η Ευρώπη, λέει ο Ερυθρός Σταυρός
1
loading

Αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις βρίσκεται το διεθνές κίνημα αρωγής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη διευρύνει το μέτωπο της φτώχειας στην άλλοτε ακμάζουσα Γηραία Ήπειρο και δημιουργεί ανησυχίες για κοινωνικά ξεσπάσματα, σαν αυτά της Αραβικής Άνοιξης!

Ενδεικτικό της κατάστασης που εχει δημιουργηθεί είναι ότι το ελληνικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, αφού οι πόροι του αποδεικνύονται ελλιπείς σε σχέση με τις ανάγκες.

«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση απ' ό,τι στο παρελθόν, τώρα πια και στην Ευρώπη. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ(, σύμφωνα με την εφημερίδα της Δανίας Politiken.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει πραγματικά φτωχοί. Δευτερευόντως, οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν λιγότερα χρήματα για την κοινωνική πρόνοια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον Ερυθρό Σταυρό, που μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζαμε», πρόσθεσε ο Ντακόρ.

Για παράδειγμα, ο κ. Ντακόρ επισήμανε ότι ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ στην Ισπανία η οργάνωση βοηθά περίπου 300.000 ανθρώπους.

«Θα βοηθήσουμε κάποια εθνικά παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού να αντιμετωπίσουν προβλήματα, το εύρος και την πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχουν συνηθίσει: για παράδειγμα πώς αντιδρά ο Ερυθρός Σταυρός όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια;», σημείωσε ο Ντακόρ.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία. Παρόμοιοι παράγοντες ενδέχεται να προκύψουν στην Ευρώπη και να πυροδοτήσουν βία, όπως προειδοποίησε ο ίδιος.

Το προσωπικό της ΔΕΕΣ, που έχει εργαστεί σε εμπόλεμες περιοχές, «ίσως να χρειαστεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη», εκτίμησε, εξάλλου, ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη βία εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντακόρ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΘΟΔΩΡΗΣ������� ���������

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει