Στη Γερμανία θα συνεχιστεί η θεραπεία του πρόεδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βαγδάτης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το βράδυ της Δευτέρας, όπως δήλωσαν σήμερα ένας Ιρακινός αξιωματούχος και ένας από τους θεράποντες ιατρούς του.

Ο Δρ. Νατζμεντίν Καρίμ διευκρίνισε ότι η μεταφορά του 79χρονου Ταλαμπανί στη Γερμανία θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Χάνι Μούσα Μπαντρ, διευθυντής του ιατρικού κέντρου της Βαγδάτης όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος του Ιράκ, είπε ότι «οι εξετάσεις έδειξαν ότι η κατάσταση της υγείας του Ταλαμπανί είναι σταθερή και βελτιώνεται».

Ο υφυπουργός Υγείας Ισάμ Νάμικ Νάμικ επιβεβαίωσε ότι «παρατηρήθηκε βελτίωση, σε σχέση με χθες», και γνωστοποίησε ότι η μεταφορά του προέδρου στο εξωτερικό πρόκειται «να συζητηθεί αργότερα σήμερα».

Ο πρώτος Κούρδος ηγέτης του Ιράκ, πρόεδρος της χώρας από το 2005, εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου αφού, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση αλ-Ιρακίγια, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο διευθυντής του γραφείου του Νάσερ αλ Άνι είχε δηλώσει ότι αναμένεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εντατική.

Τα τελευταία χρόνια ο Ταλαμπανί έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας.

Τον Αύγουστο του 2008 υποβλήθηκε σε εγχείριση καρδιάς στις ΗΠΑ ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε μεταφερθεί στην Ιορδανία γιατί έπασχε από υπερκόπωση και αφυδάτωση.