Το κτίριο των κεντρικών γραφείων της στο Έσπο της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει η Nokia έναντι 170 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο μιας προσπάθειάς της να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Το κτίριο από γυαλί και χάλυβα στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας θα αγοραστεί από τη φινλανδική εταιρεία ακινήτων Exilion και η Nokia θα το εκμισθώσει σε μακροπρόθεσμη βάση, έκανε σήμερα γνωστό.

Η Nokia, η οποία προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της με περικοπές θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα, λέει πως σχεδιάζει να απαλλαγεί και από άλλα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία της.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Timo Ihamuotila, σε δηλώσεις του σημείωσε πως «είχαμε μια ολοκληρωμένη διαδικασία πώλησης τόσο με φινλανδούς όσο και με ξένους επενδυτές και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα».

«Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, η κατοχή ακινήτων δεν είναι κομμάτι των βασικών δραστηριοτήτων της εταιρίας και όταν εμφανίζονται καλές ευκαιρίες είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά στα κεντρικά μας γραφεία σε μακροπρόθεσμη βάση».

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Exillion, Ari Talja, τόνισε πως «λόγω της ποιότητας των κτιρίων, της τοποθεσίας και του μακροχρόνιου συμβολαίου, αυτή η ιδιοκτησία ταιριάζει άριστα στην επενδυτική μας πολιτική. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με μια εταιρεία σαν τη Νokia. Αυτή η συμφωνία σχεδόν διπλασιάζει την αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, ενώ αναζητούμε νέες ιδιοκτησίες με στόχο τη δημιουργία νέου χαρτοφυλακίου».

Ας σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις της Nokia χτίστηκαν στο διάστημα 1996-2001 και από τότε στεγάζουν την εταιρεία. Έχουν έκταση 48.000 τετραγωνικά μέτρα και είχαν σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Pekka Helin. Το συγκρότημα αποτελείται τρία κτήρια γραφείων και χώρο στάθμευσης 1250 θέσεων.