Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει «τις νομικές επιπτώσεις» της χθεσινής απόφασης του ΟΗΕ να δώσει το καθεστώς κράτους παρατηρητή στην Παλαιστίνη, η οποία είχε ζητήσει το 2009 από τον εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το γραφείο του εισαγγελέα λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της 29ης Νοεμβρίου 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την οποία δίνεται στην Παλαιστίνη το καθεστώς κράτους παρατηρητή μη-μέλους στον οργανισμό», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Το γραφείο του εισαγγελέα θα εξετάσει τις νομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης».

Η Παλαιστίνη είχε αναγνωρίσει το 2009 την αρμοδιότητα του ΔΠΔ και είχε ζητήσει από το γραφείο του εισαγγελέα να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές μολύβι» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας (Δεκέμβριος 2008- Ιανουάριος 2009).

Μόνο ένα κράτος μπορεί να απευθύνει ένα τέτοιο αίτημα και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε αποφασίσει το 2012 να αφήσει «τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ» να καθορίσουν αν η Παλαιστίνη είναι κράτος προτού κρίνει αν είναι σκόπιμο να ζητήσει από τους δικαστές να ξεκινήσει αυτή η έρευνα.

Το ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, έχει την αρμοδιότητα να ασκεί ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίες που διαπράχθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2002, οπότε τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική του συνθήκη, το Καταστατικό της Ρώμης.

Η Παλαιστίνη προτού λάβει το καθεστώς κράτους μη μέλους στον ΟΗΕ θα μπορούσε να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης και να απευθυνθεί στο ΔΠΔ.

Εξάλλου ο εισαγγελέας του ΔΠΔ θα μπορούσε έπειτα από δική του πρωτοβουλία να ζητήσει από τους δικαστές να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε μια περιοχή ή από έναν υπήκοο μιας χώρας που έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης ή έχει αναγνωρίσει την αρμοδιότητα του ΔΠΔ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απειλήσει ότι θα παραπέμψει το Ισραήλ στο ΔΠΔ, αν αποκαλυφθεί ότι ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε.