Ένας πρώην σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διώκεται ήδη για βιαιοπραγία εναντίον διαδηλωτών, τέθηκε υπό κράτηση σήμερα, στο πλαίσιο της έρευνας για την αμφιλεγόμενη χρήση των διπλωματικών διαβατηρίων του, μετά την απόλυσή του από το Ελιζέ.

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Γάλλου προέδρου, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας το καλοκαίρι, αφού αναγνωρίστηκε σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας να επιτίθεται και να ξυλοκοπά διαδηλωτές, στο Παρίσι την Πρωτομαγιά, ενώ βρισκόταν στο πλευρό των Αρχών με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις πληροφορίες του Mediapart, ότι ο Μπεναλά χρησιμοποιούσε τα διπλωματικά διαβατήριά του μετά την απόλυσή του, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας νέος φάκελος σε βάρος του.

Ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση, ο διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν, Πατρίκ Στρζοντά, αποκάλυψε χθες ότι ο Μπεναλά χρησιμοποίησε «καμιά εικοσαριά φορές» τα διπλωματικά διαβατήριά του αφότου απολύθηκε, το διάστημα 1ης Αυγούστου και 31ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στρζοντά υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι ο Μπεναλά ήταν κάτοχος δύο υπηρεσιακών διαβατηρίων, το πρώτο το πήρε το 2016, «πολύ πριν» από την άφιξή του στο Ελιζέ, το δεύτερο την 28η Ιουνίου του 2018. Και τα δύο έληγαν την 31η Ιούλιου του 2018.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αίτημα για το δεύτερο διαβατήριο είχε υποβληθεί από τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Γάλλου προέδρου στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μιας επιστολής του επικεφαλής του γραφείου του Μακρόν, η οποία ήταν δακτυλογραφημένη, χωρίς να φέρει καμία υπογραφή.

Ξεκάθαρα, «υποψιαζόμαστε μια πλαστογράφηση από τον Μπεναλά», επιβεβαίωσε ο Στρζοντά.

Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου αντικρούουν εκείνες του Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του την 19η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες είχε αφήσει στο γραφείο του στο Ελιζέ τα διπλωματικά διαβατήρια μετά την απόλυσή του.