Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, είναι ο άνδρας που ξυλοκοπούσε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι μαζί με τους αστυνομικούς.

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, υπεύθυνος για την ασφάλεια στις περιοδείες και τις εμφανίσεις του Γάλλου προέδρου, εμφανίζεται σε βίντεο με αστυνομικό προστατευτικό κράνος να χτυπάει μία γυναίκαι και έναν άνδρα στις διαμαρτυρίες που έγιναν εκείνη την ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το βίντεο, σύμφωνα με το BBC, τράβηξε ένας ακτιβιστής φοιτητής ο οποίος έφυγε από το σημείο όταν απειλήθηκε από άνδρες της αστυνομίας. Ο Μπεναλά αναγνωρίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην τουριστική Place de la Contrescarpe στο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου είχαν συγκεντρωθεί για την Πρωτομαγιά περίπου 100 άτομα.

Το αυθεντικό βίντεο δείχνει έναν άνδρα με αστυνομικό κράνος αλλά χωρίς στολή να βρίσκεται μαζί με τα CRS (τα γαλλικά ΜΑΤ) αφού ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Στη συνέχεια τον δείχνει να αρπάζει μια γυναίκα από τον λαιμό και να τη ρίχνει στο οδόστρωμα.

Μετά από λίγη ώρα επιστρέφει στο σημείο, επιτιθέμενος σε άλλον διαδηλωτή, που τον κουβαλούσαν οι αστυνομικοί πριν να τον αφήσουν στο έδαφος. Ο άνδρας με το κράνος, που αναγνωρίστηκε ως ο Αλεξάντρ Μπεναλά, φαίνεται να αρπάζει τον νεαρό διαδηλωτή από τον λαιμό, να τον χτυπάει στο κεφάλι και στο στομάχι όταν πέφτει στο έδαφος.

Οι αστυνομικοί δεν φάνηκαν να επεμβαίνουν.

Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου ανέφερε ότι ο Μπεναλά είχε πάρει άδεια να βρίσκεται στις διαδηλώσεις σαν παρατηρητής στο ρεπό του. Άλλες φωτογραφίες τον εμφανίζουν να φοράει ένα περιβραχιόνιο της αστυνομίας.

Επίσης από την προεδρία ανακοινώθηκε ότι ο Μπεναλά είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα χωρίς αποδοχές για δύο εβδομάδες από τις 4 μέχρι τις 19 Μαΐου, τιμωρία που θεωρείται η βαρύτερη που επιβάλλεται σε συνεργάτη του προέδρου. Επιπλέον απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ως συντονιστή της ασφάλειας των εμφανίσεων του Μακρόν.

Ωστόσο γαλλικά Μέσα ανέφεραν ότι αυτόν τον μήνα ο Μπεναλά διαχειρίστηκε την ασφάλεια του προέδρου σε δύο μεγάλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης και της πομπής της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας αφού κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εισαγγελείς της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ξεκινούσαν προκαταρκτική έρευνα για την επίθεση.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού ανέφερε: «Ο άνδρας στο έδαφος ήταν ακίνδυνος και ικέτευε τον ΜΠεναλά να σταματήσει. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τόση βία».

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε ανάληψη πολύ πιο έντονης δράσης εναντίον του συνεργάτη του προέδρου και απαίτησε πολύ πιο αυστηρή τιμωρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι για τα περιστατικά βίας θα γίνει πλήρης έρευνα και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.