Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 79 ετών, ο διακεκριμένος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, μετά από μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η κόρη του.

Ο Άμος Οζ γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ και εξέδωσε το πρώτο του έργο το 1961, σε ηλικία 22 ετών. Στη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε περισσότερα από 18 βιβλία, μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια, ενώ έγραψε περίπου 500 άρθρα και δοκίμια σε ισραηλινά και διεθνή περιοδικά. Μερικά από τα πιο γνωστά του βιβλία είναι «Το μαύρο κουτί», «Ιστορία αγάπης και σκότους» και «Η νύχτα του συγγραφέα».

Ο Άμος Οζ ήταν από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξε ήδη μετά το τέλος του Πολέμου των έξι ημερών τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη και συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Είχε εκφράσει επίσης την αντίθεσή του προς τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Είχε τιμηθεί με το περίβλεπτο βραβείο Γκαίτε το 2005 στη Γερμανία, το βραβείο λογοτεχνίας του Ισραήλ το 1998, το βραβείο Μεσόγειος το 2010 και το βραβείο Φραντς Κάφκα το 2013.

Ο θάνατος του Άμος Οζ είναι «μια απώλεια για όλους εμάς και για τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμάνουελ Νάχσον.