Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε στρατιωτικούς για την υπόθεση «Βαριοπούλα», οι οποίοι ετοίμαζαν πραξικόπημα στη γείτονα.

Βαριές ήταν οι ποινές που επιδίκασε πρωτόδικα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης χθες στην Τουρκία κατά 364 ατόμων, 363 εκ των οποίων στρατιωτικοί για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια αξιωματούχων του τουρκικού στρατού για πραξικόπημα, που θα ανέτρεπε την Εθνοσυνέλευση και την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μεταξύ των ποινών, ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς, ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ο πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, καταδικάστηκαν σε εικοσαετή κάθειρξη, ενώ σε 18 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν 11 αξιωματικοί, καθώς κι ένας βουλευτής των εθνικιστικών «Γκρίζων Λύκων».

Το σχέδιο συνωμοσίας προέβλεπε τη δημιουργία κλίματος αστάθειας, ακόμη και με προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως την κατάρριψη αεροσκάφους στο Αιγαίο, αλλά και με τοποθέτηση βόμβας στην Κωνσταντινούπολη.