Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν σήμερα στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς με την ευκαιρία διαδηλώσεων εναντίον της αντι-ισλαμικής ταινίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, δήλωσαν αστυνομικές πηγές.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη συνοικία του Άπερ Ντιρ της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα (βορειοδυτικό Πακιστάν), δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο δύο τοπικοί αξιωματούχοι της αστυνομίας. Περίπου 800 διαδηλωτές έβαλαν επίσης φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί.

Διαδήλωση κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας πραγματοποιήθηκε επίσης στην Υεμένη, στο Πανεπιστήμιο της Σαναά, όπου εκατοντάδες φοιτητές ζήτησαν να απελαθεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και να επιβληθεί μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα.

Η διαδήλωση τελείωσε χωρίς να σημειωθούν βίαια επεισόδια. Την Πέμπτη τέσσερις άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο επιχειρώντας να εισβάλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά.

«Φύγε, δούλε του διαβόλου», φώναζαν οι διαδηλωτές προς τον αμερικανό πρεσβευτή. «Δειλοί Αμερικάνοι, δεν μπορείτε να προσβάλλετε τον προφήτη», φώναζαν άλλοι.

«Εκφράστε την οργή σας μποϊκοτάροντας τα αμερικανικά προϊόντα», έγραφε ένα από τα πολυάριθμα πανό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διαδηλωτές απέρριψαν την παρουσία Πεζοναυτών που εστάλησαν για να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία και την άφιξή τους παραδέχθηκε αργά χθες ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλούνταν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως η παρουσία αυτή είναι «περιορισμένη και με προθεσμία», αντιδρώντας σε μια δήλωση του κοινοβουλίου που απέρριπτε «οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη χώρα.

Μια διαδήλωση εναντίον της παρουσίας Πεζοναυτών στην Υεμένη ματαιώθηκε χθες στη Σαναά ελλείψει συμμετεχόντων, ενώ το προξενείο των ΗΠΑ έκλεισε μετά τις βίαιες διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής.