Τέσσερα αεροσκάφη Embraer EMB 314 Super Tucano βραζιλιάνικης κατασκευής παραδόθηκαν στην Τζακάρτα, καθώς η Ινδονησία συνεχίζει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ένοπλων δυνάμεών της.

Η Ινδονησία έχει αγοράσει συνολικά 16 αεροσκάφη του τύπου αυτού, έναντι τιμήματος που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 143 εκατ. δολάρια. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στην πολεμική αεροπορία της χώρας το 2013.

Η κυβέρνηση στην Τζακάρτα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τον επανεξοπλισμό των ένοπλων δυνάμεών της και την δημιουργία εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αγοράζει 100 άρματα μάχης Leopard II από την Γερμανία, ενώ οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προμηθεύσουν στην Ινδονησία 24 μεταχειρισμένα, αναβαθμισμένα μαχητικά F-16C/D, αρχής γενομένης το καλοκαίρι του 2014, έναντι τιμήματος 750 εκατ. δολαρίων.

Τα Σούπερ Τουκάνο είναι αεροσκάφη με κινητήρες τουρμποπρόπ που μπορούν να δρουν ως ελαφρά βομβαρδιστικά, καταδιωκτικά, να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων και παροχής αεροπορικής υποστήριξης, να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, αλλά και να αξιοποιούνται σε εκπαιδευτικό ρόλο.