Χιλιάδες Γάλλοι ζήτησαν «δράση για το κλίμα»

Πολυπληθής η διαδήλωση στο Παρίσι - Διαδηλώσεις έγιναν και σε Στρασβούργο, Μπορντό και Μασσαλία


ΚΟΣΜΟΣ
21:39
08/09/2018
Χιλιάδες Γάλλοι ζήτησαν «δράση για το κλίμα»
loading

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, καθώς ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα που τους έγινε, να καταστεί προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης η αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.

Έπειτα από ομιλίες και μια συναυλία, πραγματοποιήθηκε η πορεία για το κλίμα, στην οποία μετείχαν 18.500 διαδηλωτές σύμφωνα με την Αστυνομία και 50.000, βάσει της εκτίμησης της μη κυβερνητικής οργάνωσης 350.org, που μετείχε στη διοργάνωσή της.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε μετά την έκκληση για κινητοποίηση των πολιτών που απηύθυνε μέσω Facebook ο 27χρονος, Μαξίμ Λελόνγκ, δημοσιογράφος και μέλλων μπαμπάς, το ίδιο το βράδυ της παραίτησης του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Νικολά Ιλό, τον Αύγουστο.

Ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν τον Ιλό σε παραίτηση ήταν η έλλειψη λαϊκής υποστήριξης και κινητοποίησης απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, για την οποία είχε εκφράσει τη λύπη του.

Πολλά από τα πανό που κρατούσαν σήμερα οι διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας έγραφαν «Δράση για την παγκόσμια πρόκληση του κλίματος».

«Έχω την εντύπωση ότι μια πραγματική ώθηση δημιουργήθηκε, πρέπει να σωθούμε εμείς οι ίδιοι, είναι θέμα επιβίωσης», δήλωσε ο νεαρός Λελόνγκ σε συνέντευξη Τύπου, ενώ δίπλα του ήταν εκπρόσωποι ΜΚΟ που τον βοήθησαν να προετοιμάσει την εκδήλωση.

«Θα γίνω μπαμπάς (ενός γιού) τον Δεκέμβριο, θέλω να έχει έναν βιώσιμο πλανήτη, να έχει έναν τόπο όπου να κατοικεί, να μπορέσει να έχει εγγόνια», σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρόμοιες διοργανώσεις έγιναν στο Στρασβούργο, στο Μπορντό, στη Μασσαλία, σε όλη τη Γαλλία.

Αμέσως μετά την έκκληση του Λελόνγκ μέσω facebook, περισσότεροι από 116.000 πολίτες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται γι' αυτήν την πορεία για το κλίμα και περισσότεροι από 30.000 εξέφρασαν την επιθυμία να λάβουν μέρος.

Η πρώην υπουργός Οικολογίας και πλέον γενική διευθύντρια της Oxfam Γαλλίας Σεσίλ Ντιφλό χαιρέτισε τη «βούληση της κοινωνίας των πολιτών να αφυπνιστεί. Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι δεν είναι οι μελλοντικές γενιές που θα βιώσουν τις επιπτώσεις, είμαστε εμείς», δήλωσε στο AFP.

«Είναι μια μέρα μεγάλης κινητοποίησης, είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι πολίτες», επισήμανε η Οντρέ Πιλβάρ, επικεφαλής του Ιδρύματος για τη Φύση και τον Άνθρωπο (πρώην Ίδρυμα Νικολά Ιλό).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει