Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να προκληθεί από την κρίση στη Συρία, προειδοποίησε σήμερα η κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

Το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα και την Τρίτη στη Λευκωσία, σημείωσε η κυπριακή προεδρία.

«(Η κρίση στη Συρία) κινδυνεύει να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση», προειδοποιεί η κυπριακή προεδρία σε προπαρασκευαστικό έγγραφό της για τη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το γεγονός ότι η συριακή κρίση περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνόδου στη Λευκωσία «είναι ένα σημαντικό μήνυμα, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία θα αναγκάσει τις χώρες μέλη της ΕΕ να λάβουν πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Είναι φρόνιμο να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για τις επιλογές δράσης και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Η Κύπρος προετοιμάζεται ήδη να χρησιμεύσει ως βάση για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων υπηκόων που βρίσκονται στη Συρία, ενώ φοβάται για την πιθανή άφιξη προσφύγων από τη χώρα.

Η κυπριακή προεδρία ζήτησε από τις χώρες μέλη της ΕΕ να πουν «με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους γείτονες της Συρίας να διαχειριστούν τους εκτοπισμένους» και αν «η δημιουργία ενός προγράμματος περιφερειακής προστασίας θεωρείται καλή ιδέα». Παράλληλα ρωτά τις χώρες της ΕΕ «αν είναι διατεθειμένες να δεχθούν εκτοπισμένους στο έδαφός τους».