Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αφεθεί να εκλέξει τον ηγέτη του, όταν γίνουν το 2014 οι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές».

Σύμφωνα με τον Σαλεχί, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών «απέχοντας από τις παρεμβάσεις οι τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν να προκαλούν αιματοχυσία στο εσωτερικό της Συρίας, αλλά και να επιδεινώνουν την κατάσταση».

Η συνέντευξή του κ. Σαλεχί δόθηκε την ώρα που, αφού είχε συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Κόφι Άναν κατευθυνόταν στην Τεχεράνη επιδιώκοντας την ιρανική εμπλοκή στην επίλυση της συριακής κρίσης.

Η ιρανική κυβέρνηση, σύμμαχος της συριακής καθ’ όλη τη διάρκεια της περίπου 16μηνης λαϊκής εξέγερσης στο έδαφος της Συρίας, απέχει από το να ζητήσει την άμεση παραίτηση του Σύρου προέδρου.

«Ας επιτρέψουμε τα πράγματα να ακολουθήσουν την φυσιολογική πορεία τους, έως ότου να γίνουν οι προεδρικές εκλογές στη διάρκεια του 2014», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, υιοθετώντας τη θέση Άσαντ, ότι «οι ένοπλοι που πολεμούν την κυβέρνηση της Δαμασκού είναι ενταγμένοι σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και είναι τρομοκράτες».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαλεχί υποβάθμισε τις πρόσφατες προειδοποιήσεις άλλων αξιωματούχων στη χώρα του, ότι το Ιράν, σε αντίποινα για το εμπάργκο της ΕΕ για το ιρανικό πετρέλαιο, προσανατολίζεται να αποκλείσει τα Στενά του Χορμούζ, μέσω των οποίων μεταφέρονται στο εξωτερικό σημαντικά φορτία αργού πετρελαίου.

‘Οσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση του Ιράν ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση», όμως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία «έχουν αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα κατά τον διεξαχθέντα νωρίτερα φέτος πρώτο από τους τρείς γύρους διμερών διαβουλεύσεων».

«Το Ιράν είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί ως προς το ότι στο ουράνιο, που παράγεται στις εγκαταστάσεις, του γίνεται εμπλουτισμός σε ένα ποσοστό 20%, όμως και οι συνομιλητές του θα πρέπει, με πνεύμα αμοιβαιότητας» να παράσχουν κι αυτοί διαβεβαιώσεις, τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.