Έτοιμο να παραχωρήσει μέρη της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους είναι το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ υπογράμμισε πως η διαίρεση στην Ιερουσαλήμ, θέμα που είναι στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, θα περιλαμβάνει ένα «ειδικό καθεστώς» για τη διαχείριση των πιο ιερών τόπων της πόλης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δημόσια αντιταχθεί σε μια διαίρεση της Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα στην παραχώρηση του ανατολικού, αραβικού τομέα της πόλης, τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε στο έδαφός του.

Ωστόσο η αναφορά του Μπαράκ στην ανάγκη διαίρεσης της Ιερουσαλήμ, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτίθεται να παραχωρήσει μέρη της πόλης προκειμένου να επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία.

Όπως είπε μάλιστα: «Η δυτική Ιερουσαλήμ και 12 εβραϊκές γειτονιές όπου διαμένουν 200.000 άνθρωποι θα είναι δικά μας και οι γειτονιές στις οποίες σχεδόν 250.000 Παλαιστίνιοι ζουν θα είναι δικά τους».

Ο Μπαράκ τόνισε ότι σε οποιαδήποτε διευθέτηση θα εξεταστεί η μετεγκατάσταση των απομονωμένων εβραϊκών φυλακίων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, το οποίο θα διατηρήσει τα μεγαλύτερα συγκροτήματα των εβραϊκών οικισμών.

Μια συμφωνία θα εγγυάται επίσης την ασφάλεια του Ισραήλ στην οποία θα περιλαμβάνεται η στρατιωτική παρουσία κατά μήκος της Κοιλάδας του Ιορδάνη, το ανατολικό σύνορο της Δυτικής Όχθης, ώστε να διασφαλιστεί με ισραηλινές δυνάμεις ο έλεγχος των συνόρων με την Ιορδανία.

Παράλληλα σήμερα ισραηλινοί έποικοι δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ανέγερση νέων κατοικιών σε απάντηση της αιματηρής χθεσινοβραδινής επίθεσης εναντίον τεσσάρων Ισραηλινών κοντά στη Χεβρώνα.