Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σήμερα την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ότι δεν έχει την πρόθεση να επεκτείνει το πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, ότι το πλήρες πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων .

Σημειώνεται ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον για να μετάσχει στην επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που είχαν σταματήσει από το 2008 μετά από την ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε και στη σημασία της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, αναφερόμενος στις διαφωνίες της Φατάχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς.

«Οι Παλαιστίνιοι δε θα επιτύχουν ειρήνη εάν το ίδιο το σπίτι τους είναι χωρισμένο στα δύο. Εάν η Γάζα αποκλειστεί από μια συμφωνία ειρήνης, θα αποτελεί πάντα μια πηγή διαμάχης», επισήμανε ο αιγύπτιος πρόεδρος.