Στην εκτέλεση δώδεκα ανθρώπων, καταδικασμένων για τρομοκρατία, προχώρησε σήμερα το Ιράκ, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Χαιντέρ αλ Αμπάντι για γρήγορη προώθησή τους, ως απάντηση στην απαγωγή και τη δολοφονία οκτώ μελών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Ο Αμπάντι ζήτησε «την άμεση τιμωρία των τρομοκρατών, που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με τελεσίδικες αποφάσεις» τόνιζε η ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όλους εκείνους, των οποίων η έφεση έχει απορριφθεί, και η θανατική ποινή έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Οι θανατοποινίτες τζιχαντιστές ανέρχονται σε περισσότερους από 300, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και τουλάχιστον 100 υπήκοοι άλλων χωρών. Οι περισσότεροι καταδικασμένοι είναι Τούρκοι ή κατάγονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ μεταξύ τους είναι ο Βέλγος Ταρίκ Ζανταούν, που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος το 2014, και ένας Ρώσος.

Ο Αμπάντι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «θα εκδικηθεί» για τη δολοφονία των οκτώ ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κιρκούκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε δεχτεί πολλές επικρίσεις για την απουσία αντίδρασης, μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων.

«Δεσμεύομαι ότι θα σκοτώσουμε ή θα συλλάβουμε όσους διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα με τον ίδιο τρόπο που δεσμευθήκαμε να απελευθερώσουμε τη χώρα», είχε δηλώσει χθες κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης στην έδρα διοίκησης επιχειρήσεων στη Βαγδάτη παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας. «Επίσης θα εντοπίσουμε όσους προσέφεραν πληροφορίες στο τρομοκρατικό δίκτυο».

Μάλιστα ο Αμπάντι αποκάλυψε ότι ο εκβιασμός των τζιχαντιστών ήταν ακόμη πιο ειδεχθής, καθώς το Ισλαμικό Κράτος είχε ήδη σκοτώσει τους ομήρους όταν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο ζητούσε να απελευθερωθούν τζιχαντίστριες για να τους απελευθερώσει.

(φωτογραφία αρχείου)