Επανεμφανίστηκε η πολιομυελίτιδα στην Παπούα Νέα Γουινέα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα σε 6χρονο αγόρι


ΚΟΣΜΟΣ
21:08
26/06/2018
Επανεμφανίστηκε η πολιομυελίτιδα στην Παπούα Νέα Γουινέα
loading

Την επανεμφάνιση της επιδημίας πολιομυελίτιδας στην Παπούα Νέα Γουινέα, 18 χρόνια μετά την εξάλειψη του ιού στη χώρα, κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την καταγραφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Πρόκειται για ένα αγόρι έξι ετών, το οποίο παρουσιάζει αδυναμία στα κάτω άκρα. Η ασθένεια του εμφανίστηκε στα τέλη Απριλίου και η παράλυση που συνδέεται με τον ιό επιβεβαιώθηκε τον Μάιο.

«Ανησυχούμε βαθιά για αυτό το κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Παπούα Νέα Γουινέα και για το γεγονός ότι ο ιός επέστρεψε» τόνισε ο υπουργός Υγείας Πάσκοου Κάσε. «Άμεση προτεραιότητά μας είναι να δράσουμε ώστε να μην προσβληθούν και άλλα παιδιά».

Το τελευταίο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφηκε το 1996, ενώ η χώρα κηρύχθηκε απαλλαγμένη από τον ιό το 2000, την ίδια περίοδο με την υπόλοιπη περιοχή του δυτικού Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εμβολιαστική κάλυψη για την πολιομυελίτιδα είναι ανεπαρκής στην επαρχία όπου καταγράφηκε το κρούσμα. Μόνο το 61% των παιδιών λαμβάνουν τις τρεις δόσεις του εμβολίου, όπως συστήνεται.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το 99% από το 1988, όταν ήταν 350.000, έναντι μόλις 22 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το 2017, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο σε τρεις χώρες η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να θεωρείται ενδημική, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.

(φωτογραφία αρχείου)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει