Σε οικονομολόγο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιορδανία

Το χρίσμα έδωσε ο βασιλιάς της χώρας, Αμπντάλα


ΚΟΣΜΟΣ
23:42
05/06/2018
Σε οικονομολόγο ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιορδανία
loading

Στη δίνη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η χώρα βρίσκεται η Ιορδανία, με τον βασιλιά Αμπντάλα να αναθέτει σήμερα την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν οικονομολόγο που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα, κάλεσε να διεξαχθούν συνομιλίες σχετικά με ένα νομοσχέδιο, για τον φόρο εισοδήματος, που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Ο Αμπντάλα διόρισε έναν απόφοιτο του Χάρβαρντ, Όμαρ αλ-Ρατζάζ, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Χάνι Μούλκι από το αξίωμα του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν με βάση συστάσεις του ΔΝΤ. Οι αυξήσεις των τιμών κατέβασαν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Αμάν και άλλων πόλεων τις τελευταίες ημέρες.

Ο βασιλιάς είπε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το φορολογικό σύστημα της χώρας και να αρχίσει αμέσως διάλογο για το νομοσχέδιο που αφορά τον φόρο εισοδήματος στο οποίο οι διαδηλωτές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Σημείωσε επίσης πως τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να λάβουν μέρος στις συνομιλίες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογο σε συντονισμό με το Κοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου για τον φόρο εισοδήματος», ανέφερε στην επιστολή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησής σας πρέπει να είναι να κινητοποιήσετε το δυναμικό της ιορδανικής οικονομίας… να αποκαταστήσετε την ικανότητά της για ανάπτυξη και δημιουργία ευκαιριών για δουλειές».

Ο Ιορδανός μονάρχης είπε πως οι αυξήσεις των τιμών επιβάρυναν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και κάλεσε για βελτίωση των υπηρεσιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας στην περιφερειακή αστάθεια.

Ο Ρατζάζ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ήταν υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι σημείωσαν πως είναι αντίθετος με τις μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους φτωχούς. Ωστόσο, ο διορισμός του στέλνει ένα μήνυμα στους ξένους πιστωτές πως η Ιορδανία θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αν και σταδιακά, όπως λένε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει