Το νέο κοινοβούλιο συγκαλεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ το οποίο εξελέγη στις 7 Μαΐου, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων και της βίας.
 
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που συγκαλεί το νέο κοινοβούλιο, που αριθμεί 250 βουλευτές, στην πρώτη του συνεδρίαση στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Συριακή Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ήταν 51,26%.

Οι εκλογές είχαν χαρακτηριστεί «φάρσα» από την αντιπολίτευση η οποία είχε ζητήσει το μποϊκοτάζ τους. Οι εκλογές αυτές αρχικά είχαν προγραμματιστεί το Σεπτέμβριο του 2011 και τελικά διεξήχθησαν στις 7 Μαΐου λόγω των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το κίνημα αμφισβήτησης που άρχισε στα μέσα Μαρτίου του 2011.

Μεταξύ αυτών είναι το νέο Σύνταγμα που υιοθετήθηκε το Φεβρουάριο με δημοψήφισμα, το οποίο καταργεί τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνώντος τα τελευταία 50 χρόνια κόμματος Μπάαθ, αλλά διατηρεί ευρείες εξουσίες για τον αρχηγό του κράτους.

Εννέα κόμματα σχηματίστηκαν έκτοτε από τα οποία επτά μετείχαν στις βουλευτικές αυτές εκλογές, τις οποίες αμφισβήτησε η διεθνής κοινότητα. Είναι οι τρίτες εκλογές μετά την άνοδο στην εξουσία του Άσαντ το 2000, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ αλ Ασαντ μετά το θάνατό του.