Οι θέσεις των ιταλικών κομμάτων, που προσήλθαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για το δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων, δεν άλλαξαν σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα. Η κεντροαριστερά, με τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επανέλαβε ότι, προς το παρόν, δεν εννοεί να πάρει μέρος σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.

Η κεντροδεξιά (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας) στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια, αλλά ότι δεν δέχεται κανενός είδους «βέτο» του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, κατά της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Πριν αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους δημοσιογράφους «να φερθούν καλά και να είναι ικανοί να διακρίνουν τους πραγματικούς δημοκράτες, από όσους δεν γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία της Δημοκρατίας». Η Λέγκα υπογράμμισε ότι ήταν ένα «εκτός προγράμματος» που δεν είχε συμφωνηθεί με τους συμμάχους.

Από την μεριά του, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο η Λέγκα και ο Σαλβίνι, που μπορούν να δώσουν ζωή σε μια κυβέρνηση της αλλαγής, επιμένουν να προτείνουν, για το κυβερνητικό σχήμα, όλη την κεντροδεξιά συμμαχία». Μια συμμαχία, η οποία, σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, είναι «ούτως ή άλλως, ήδη διχασμένη».

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να αποφασίσει ποια ακριβώς οδό θέλει να ακολουθήσει και αν θα αναθέσει, ενδεχομένως, μια διερευνητική εντολή. Με κύριο στόχο να εξακριβωθεί αν μπορεί να επιτελεσθεί κάποια πρόοδος, για την δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας.