Στις αποθήκες μουσείου στο Κάιρο βρέθηκαν τα αγάλματα που έφτιαξαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προς τιμήν του Αλέξανδρου Ηλίου και της Κλεοπάτρας Σελήνης, οι οποίοι τελικά αποδείχτηκε ότι είναι πρόσωπα υπαρκτά και μπορούμε πλέον να δούμε την μορφή τους.

Τα αγάλματα, τα οποία έχουν 10 μέτρα ύψος, βρέθηκαν το 1918 κοντά στον ναό της Ντεντέρα, στις δυτικές όχθες του Νείλου.

Οι αρχαιολόγοι δεν είχαν καταφέρει να τα αναγνωρίσουν μέχρι που μία αρχαιολόγος από την Ιταλία αντικρίζοντας το έκθεμα JE 46278, ζήτησε επειγόντως να συναντηθεί με το διευθυντή του μουσείου.

Κάπως έτσι λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των αρχαίων Αιγυπτίων.

«Διακρίνονται ξεκάθαρα δύο γυμνά παιδιά, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, πανομοιότυπου μεγέθους , τα οποία στέκονται ανάμεσα σε δύο κολώνες με φίδια. Η κάθε μια φιγούρα έχει περασμένο το χέρι της στον ώμο της άλλης ενώ με το άλλο χέρι κρατούν από ένα φίδι» είπε η Τζιουζεπίνα Καπριότι στο Discovery.

«Τα αγάλματα αποτελούν απόδειξη ότι ο Ρωμαίος στρατηλάτης Μάρκος Αντώνιος και η βασίλισσα της Αιγύπτου (από το 69 π.Χ. έως το 30 π.Χ.) Κλεοπάτρα είχαν αποκτήσει μαζί δίδυμα παιδιά» πρόσθεσε η ίδια.

Η Καπριότι παρατήρησε ότι το αγόρι είχε έναν ήλιο πάνω από το κεφάλι του ενώ το κορίτσι μία ημισέληνο ενώ κρατά στο χέρι της έναν σεληνιακό δίσκο. Τα πρόσωπα δεν έχουν διατηρηθεί καλά αλλά είναι εμφανές ότι το αγόρι έχει σγουρά μαλλιά και μια κοτσίδα στο δεξί μέρος του κεφαλιού, κάτι πολύ σύνηθες την εποχή εκείνη, ενώ το κορίτσι έχει τυλιγμένα τα μαλλιά της, χαρακτηριστικό των γυναικών της εποχής των Πτολεμαίων αλλά και της ίδιας της Κλεοπάτρας.

Υπολογίζεται ότι τα αγάλματα κατασκευάστηκαν μετά το 37 π.Χ. όταν ο Μάρκος Αντώνιος αναγνώρισε τα μωρά του, τα οποία ωστόσο δεν ήταν τα πρώτα παιδιά της Κλεοπάτρας η οποία φέρεται να είχε αποκτήσει ένα αγοράκι από τον αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα αλλά και ένα ακόμη, η πατρότητα του οποίου παρέμεινε μυστική.