Κυρώσεις στον στον ηγέτη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Μάλι και τους συμμάχους του, οι οποίοι εμποδίζουν την επιστροφή στη συνταγματική τάξη στο δυτικοαφρικανικό αυτό έθνος επέβαλε σήμερα η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ).

«Η Αφρικανική Ένωση αποφάσισε να επιβάλει, με άμεση ισχύ, ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στον ηγέτη της στρατιωτικής χούντας, καθώς και σε οντότητες που συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της επιστροφής στην συνταγματική τάξη στο Μαλί» δήλωσε ο Ραμτάν Λαμάμρα, Επίτροπος της ΑΕ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Ο Λαμάμρα επίσης δήλωσε ότι η Αφρικανική Ένωση ενέκρινε την απόφαση από τα κράτη μέλη της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) να ενεργοποιήσουν τη δύναμη κρούσης τους.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό στο Reuters, από πηγές που το ίδιο χαρακτηρίζει αξιόπιστες, ότι οι τρεις βασικοί ηγέτες της αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM), Αμπού Ζέιντ, Μοχτάρ Μπελμοχτάρ και Αμπού Γιαχία Αλ-Χαμάμ, βρίσκονται στο Τιμπουκτού (βόρειο Μάλι) στο πλευρό του ισλαμιστή ηγέτη των Τουαρέγκ Ιγιάντ Αγ Γάλι που ελέγχει την πόλη.

«Οι τρεις άνδρες είναι στο Τιμπουκτού όπου συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ του Ιγιάντ Αγ Γάλι με τους ιμάμηδες της πόλης» δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως επιβεβαιώνεται από ένα συνεργάτη ενός από τους ιμάμηδες οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση.