Ο χαρακτηρισμός «χώρες απόπατοι» (shithole countries) που φέρεται να χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για αφρικανικές χώρες, έχει κάνει το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ να «τρέχει και να μη φτάνει» προκειμένου να τα μπαλώσει.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, εξέφρασε χθες τη λύπη της σε Αφρικανούς συναδέλφους της για τις προσβλητικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες του αποκαλούμενου τρίτου κόσμου, σύμφωνα με έναν από αυτούς.

Η Νίκι Χέιλι ήταν εκείνη που ζήτησε να συναντηθεί με τους Αφρικανούς πρεσβευτές στα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή είχαν εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, απαιτώντας εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις που έκανε πριν από μία εβδομάδα στη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ισημερινής Γουινέας, Ανατόλιο Ντονγκ Μπόα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αμερικανίδα πρεσβευτής δεν ζήτησε συγγνώμη στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά εξέφρασε τη λύπη της, είπε.

Η Νίκι Χέιλι εξήγησε στους πρεσβευτές πως «δεν ήταν παρούσα στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν σίγουρη για το τι ειπώθηκε, αλλά πως λυπάται για όλη αυτή την κατάσταση», συνέχισε ο Ανατόλιο Ντονγκ Μπα.

Όπως είπε, η αφρικανική ομάδα «έκανε μια πρόταση» στη Νίκι Χέιλι με σκοπό να μετριαστούν οι εντάσεις, την οποία υποσχέθηκε να μεταφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ.

Διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν σχετικά ότι πρότειναν ο κ. Τραμπ να στείλει μήνυμα φιλίας στους Αφρικανούς ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής που θα έχουν προσεχώς στην Αντίς Αμπέμπα ως ένδειξη καλής θέλησης.

«Εκτιμούμε το γεγονός ότι ήρθε και μίλησε για συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική», διευκρίνισε ο Ντονγκ Μπα, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ φιλική».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ αρνήθηκε από την πλευρά της να πει αν η Χέιλι έκανε αναφορά στην οργή που προκάλεσαν στην Αφρική οι δηλώσεις του Τραμπ, αλλά ανήρτησε φωτογραφίες από τη συνάντηση, που συνοδεύονταν από το μήνυμα: «Ευχαριστούμε την αφρικανική ομάδα για τη σημερινή συνάντηση».

«Αναφερθήκαμε στη μακρά σχέση και την κοινή ιστορία μας στη μάχη κατά του AIDS, της τρομοκρατίας και στη δέσμευσή μας για την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε η αντιπροσωπεία σε ένα δεύτερο μήνυμα, το οποίο έκανε retweet η Νίκι Χέιλι.