Προς ακόμα πιο αυστηρή νομοθεσία στο θέμα των αμβλώσεων προσανατολίζεται η Πολωνία, απαγορεύοντας και τις λεγόμενες «αμβλώσεις ευγονικής», αυτές δηλαδή που επιτρέπονταν επειδή γίνονταν σε περιπτώσεις δυσμορφίας του εμβρύου ή ενδεχόμενης αναπηρίας, σωματικής ή νοητικής.

Το κοινοβούλιο της χώρας, όπου άρχισε χθες η συζήτηση, αποφάσισε να στείλει προς εξέταση μια πρόταση που θα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Άλλη πρόταση, που υποβλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των πολιτών και προέβλεπε αμβλώσεις χωρίς όρους, απορρίφθηκε έπειτα από έντονη συζήτηση μερικών ωρών.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η πρόταση που εστάλη προς εξέταση υποβλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την οργάνωση Σταματήστε τις Αμβλώσεις. Η εκπρόσωπός της Κάγια Γκόντεκ δήλωσε πως για λόγους «ευγονικής» έγιναν 1.046 νόμιμες αμβλώσεις το 2016 στην Πολωνία, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 96% των αμβλώσεων στη χώρα.

«Το νομοσχέδιο, που είναι πολύ σύντομο, προβλέπει να καταργηθεί από τη νομοθεσία το δικαίωμα να σκοτώνονται ανάπηρα παιδιά ή παιδιά που κινδυνεύουν να είναι ανάπηρα» εξήγησε η ίδια.

Αν ψηφιστεί η τροποποίηση στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που υιοθετήθηκε το 1993 έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι επεμβάσεις αυτές δεν θα επιτρέπονται στην Πολωνία παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας και όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία.

«Οι πολίτες στην Πολωνία συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορεύεται να σκοτώνονται ανάπηρα παιδιά. Σε διάστημα δύο μηνών η πρόταση υπογράφηκε από 830.000 ανθρώπους» επιχειρηματολογεί η Γκόντεκ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που πρόσκειται στην καθολική εκκλησία, δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επικυρώσει τη νομοθεσία. «Θα υπογράψω τον νόμο που απαγορεύει την ευγονική άμβλωση, πάνω απ’ όλα για να αφαιρέσω το δικαίωμα να σκοτώνονται παιδιά με σύνδρομο Ντάουν» είχε δηλώσει.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα είναι λιγότερο περιοριστικό από αυτό που είχε προκαλέσει το 2016 μεγάλες διαδηλώσεις γυναικών ντυμένων στα μαύρα σε πολλές πόλεις της Πολωνίας (από όπου και η φωτογραφία), οδηγώντας τελικά στην απόρριψή του από το κοινοβούλιο. Εκείνο το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκισης για τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που συμμετέχουν σε επεμβάσεις αμβλώσεων, αλλά και για τις ίδιες τις γυναίκες.