Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Τραπεζούντα, όπου βρέθηκε για τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Σουμελάς μετά από 88 χρόνια δήλωσε ότι: «Εκτιμώ τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα της παρούσης, του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν , η οποία κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για τις μειονότητες και για το Πατριαρχείο». « Όσα ζήσαμε σήμερα και όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, είπε, δεν είναι επίτευγμα δικό μου ή του Πατριαρχείου , αλλά είναι “Θεού το δώρο”», συμπλήρωσε. Επίσης, τόνισε ότι το σημερινό ιστορικό γεγονός είναι μια επιπλέον απόδειξη των καλών προθέσεων, των καλών διαθέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τη χάρη του Θεού και με τη δική μας συνετή και σώφρονα συμπεριφορά να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όπως γίνεται επί δέκα χρόνια στην Καππαδοκία και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας».

«Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι , παρά στο παρελθόν , για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος και επισήμανε τις θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίνιτς. Εκτίμησε ότι αυτές «ήταν προειδοποίηση προς την κοινή γνώμη για το επικείμενο βήμα, που θα είναι η εξαγγελία αποφάσεως για επαναλειτουργία της Χάλκης». «Το ίδιο και ο υπουργός κ. Μπαγίς και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν μίλησαν για το ίδιο θέμα. Αν δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξαγγελίες τους πρέπει να το αποδώσουμε σε εσωτερικές αντιδράσεις αντιπολίτευσης», παρατήρησε ο Πατριάρχης και κατέληξε:

«Εμπιστευόμαστε το μέλλον του Πατριαρχείου και της Ομογένειας στην πρόνοια του Θεού και στην Παναγία Σουμελά. Ευγνωμονούμε επίσης την Ελληνική Πολιτεία για το ενδιαφέρον της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα συνεχίσουμε την Ιστορία μας και μαρτυρία μας ως χριστιανική και ελληνική οντότητα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε βαθύτατες ρίζες».