Αυστηρότερους κανόνες για τα επίπεδα ραδιενέργειας στα τρόφιμα της Ιαπωνίας υιοθέτησε επιτροπή ειδικών του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή αύξησε κατά πολύ τα αποδεκτά ανώτατα όρια καισίου, σε σχέση με αυτά που είχαν επιβληθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Οι νέοι κανόνες θα εγκριθούν τις επόμενες μέρες από τη Βουλή και αναμένονται να τεθούν σε ισχαπό την 1η Απριλίου.

Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων, οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τα 100 μπεκερέλ ανά κιλό (αντί για 500) ως μέγιστο όριο του ραδιενεργού καισίου στα γενικά είδη διατροφής (κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά κλπ).

Τα ποτά και τα είδη διατροφής που προορίζονται για παιδιά μικρής ηλικίας, δεν μπορούν να περιέχουν παρά μόνο 50 μπεκερέλ καισίου ανά κιλό.

Τα μέχρι τώρα όρια καισίου 137 και 134 για το γάλα μειώνονται κάτω των 50 μπεκερέλ ανά κιλό και του νερού σε 10 μεπεκερέλ, από 200 που ήταν μέχρι τώρα.

Η τήξη των πυρηνικών καυσίμων σε τρεις αντιδραστήρες και η ραδιενέργεια που εκληθηκε μετά τις εκρήξεις υδρογόνου μόλυναν την ατμόσφαιρα, τις καλλιέργειες και τη θάλασσα στην περιοχή.