Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ συναντήθηκε στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση αξιολογήθηκε η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη και συμμετέχει με εποικοδομητική προσέγγιση στη διαπραγματευτική διαδικασία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και πρόσθεσε ότι η ευημερία της ΠΓΔΜ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, από την οποία, όπως σημείωσε, θα προέκυπτε όφελος τόσο για την περιοχή όσο και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ.

Επίσης ο κ.Ιβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εποικοδομητική προσέγγιση από τις δύο πλευρές και στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία δεν θα θα σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η οποία θα είναι επιβλαβής για ζητήματα ταυτότητας και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ.Νίμιτς νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.