Ανησυχεί η Γαλλία για την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου

Κάνει λόγο για «νέα παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας


ΚΟΣΜΟΣ
7:10
07/02/2012
Ανησυχεί η Γαλλία για την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου
1
loading

Ως «ανησυχητική» χαρακτηρίσε το Παρίσι την ανακοίνωση του Ιράν για την πραγματοποίηση δοκιμής πυραύλου που θέτει σε τροχιά δορυφόρους, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να αποτελέσει μια νέα «παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ιράν προχώρησε σε μια νέα δοκιμή πυραύλου είναι ανησυχητική. Εάν η πληροφορία είναι ακριβής, πρόκειται για μια νέα παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

«Υπενθυμίζουμε ότι οι εκτοξευτές διαστημικών πυραύλων και οι βαλλιστικοί πύραυλοι χρησιμοποιούν παρεμφερή τεχνολογία και ότι η απόφαση 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2010, απαγορεύει στο Ιράν να κάνει δοκιμές προσφεύγοντας στην τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στις 3 Φεβρουαρίου το Ιράν έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο βάρους 50 κιλών, τον αποκαλούμενο Navid, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Safir. Ο δορυφόρος αυτός έχει διάρκεια ζωής δύο μήνες και στο διάστημα αυτό θα τραβήξει φωτογραφίες της Γης.

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, που χαρακτηρίζεται «στρατηγικής προτεραιότητας» από την Τεχεράνη, ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα που πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξει πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar nemiath

    ναι γιατί μόνο εσείς έχετε δικαιώματα. Οι ιρανοί όχι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει