Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του κινήματός του Φάταχ και της ισλαμιστικής Χαμάς, ανακοίνωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο πρόεδρος Αμπάς να ηγείται μιας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, που θα συγκροτείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και τεχνοκράτες, αρμόδιας να εποπτεύσει τη διεξαγωγή των εκλογών», διευκρίνισε ο αξιωματούχος που μετέχει στις συνεδριάσεις μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Ντόχα.

Οι σύνοδοι μεταξύ του Μαχμούτ Αμπάς και του επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ διεξάγονται στη Ντόχα υπό την αιγίδα αξιωματούχων του Κατάρ, το οποίο έχει ενεργό ρόλο στην ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση.

Μια νέα συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με τους δύο παλαιστίνιους αξιωματούχους και τον πρίγκιπα διάδοχο του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, κατά την οποία θα ανακοινωθεί η συμφωνία αυτή, όπως είπε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αμπάς και Μεσάαλ συμφώνησαν χθες στην ανάγκη της διεξαγωγής γρήγορα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου.

Η συμφωνία συμφιλίωσης που υπογράφηκε στο Κάιρο από τη Φάταχ και τη Χαμάς στις 27 Απριλίου 2011, προβλέπει τη διενέργεια γενικών εκλογών το Μάιο του 2012. Οι τελευταίες εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη ήταν τον Ιανουάριο του 2006.