Δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά στελέχη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, συνελήφθησαν στο Τατζικιστάν για την σύσταση δύο δικτύων λαθρεμπορίου παραισθησιογόνων στη φτωχότερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Δύο δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών τα οποία διηύθυναν αξιωματικοί της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών εξαρθρώθηκαν» την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα και σε περιοχές του νότιου Τατζικιστάν, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς Φάταχ Σαΐνταφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν, περιλαμβανομένων πολλών αστυνομικών και ενός αδελφού του πρώτου αντιπροέδρου της επιτροπής εθνικής ασφαλείας (η πρώην KGB} Φαριντούν Ουμάροφ» που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών σε μια επαρχία η οποία γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Περίπου 45 κιλά ηρωίνης και οπίου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εξάρθρωσης των δύο δικτύων, κατά την ίδια πηγή.

Το Τατζικιστάν –η φτωχότερη χώρα από τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ–, που έχει χερσαία σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με το Αφγανιστάν, αποτελεί τμήμα ενός από τους κύριους άξονες διακίνησης των αφγανικών ναρκωτικών, με προορισμό τη Ρωσία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το 2011 οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Τατζικιστάν κατέσχεσαν περίπου τέσσερις τόννους ναρκωτικών προερχόμενων από το Αφγανιστάν, τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παρασκευή οπίου σε παγκόσμιο επίπεδο.