Η εφημερίδα Bild μετέδωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Την πρόταση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να γίνει πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου υπέβαλε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον ίδιο.

Η Bild γράφει ότι η Μέρκελ παρακάλεσε τον Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, η οποία, λόγω της εισόδου της AfD, θα έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σόιμπλε «έχει ήδη δείξει σημάδια προθυμίας» προς την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Πηγή εντός του συντηρητικού κόμματος επιβεβαίωσε στο Reuters το δημοσίευμα της Bild, αναφέροντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα γίνει πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, μια θέση που απαιτεί την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας από τους πιθανούς εταίρους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, έχουν δηλώσει πως θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξουν.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης υπέρ της υποψηφιότητας Σόιμπλε

Υπέρ της μεταπήδησης του Σόιμπλε στην προεδρία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τάσσονται στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φόλκερ Κάουντερ και Αλεξάντερ Ντόμπριντ σκοπεύουν στην ολομέλεια της 17ης Οκτωβρίου να προτείνουν τον Σόιμπλε για τη θέση του προέδρου της Bundestag. Ο κ. Ντόμπριντ, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι λόγω της εισόδου της Εναλλακτικής για την Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είναι απαραίτητη «σημαντική εμπειρία» για τη θέση και ο κ. Σόιμπλε είναι σήμερα ο αρχαιότερος βουλευτής και, όπως προβλέπεται, θα ανοίξει την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός πρόεδρος της Bundestag», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το όνομα του οποίου αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ως μελλοντικός πρόεδρος της Bundestag, ο κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης το αξίωμα του προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, έπειτα από αυτό του προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από αυτό του καγκελάριου.