Οι Αρχές των ΗΠΑ διεύρυναν τον ορισμό του βιασμού, ώστε να περιλαμβάνει για πρώτη φορά τις επιθέσεις εναντίον ανδρών, αλλά και ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή θα «αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτούς που είδαν τη ζωή τους να συντρίβεται από τη σεξουαλική βία» και θα επιτρέψει εξάλλου «την κατανόηση με μεγαλύτερη ακρίβεια του μεγέθους και του όγκου αυτών των εγκλημάτων».

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια υπηρεσία του FBI, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία της αστυνομίας σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι ο αριθμός των βιασμών το 2009 ανερχόταν σε 88.097, είχε δηλαδή μειωθεί κατά 2,6% σε ένα έτος.

Ωστόσο, η έκδοση των στοιχείων αυτών στηριζόταν σε ορισμό του βιασμού που υπήρχε από το 1927. Σύμφωνα με αυτόν, βιασμός είναι «η σαρκική επαφή με μία γυναίκα δια της βίας και ενάντια στη θέλησή της».

Η Σούζαν Κάρμπον, διευθύντρια του Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη Βία κατά των Γυναικών, χαρακτήρισε «ξεπερασμένο και περιορισμένο» τον ορισμό αυτόν. «Τώρα, για πρώτη φορά, ο νέος ορισμός αναφέρεται και στα δύο φύλα και δεν αφορά πλέον μόνον τις γυναίκες που βιάζονται από άνδρες», υπογράμμισε η Κάρμπον.