Οι έξι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές ολοκληρώνουν σήμερα την πρώτη προεκλογική εκστρατεία αρχίζοντας από την Αϊόβα την κούρσα των προκριματικών ψηφοφοριών που θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι για να αναδείξουν τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου 2012.

Περίπου 120.000 ψηφοφόροι λαμβάνουν μέρος στις ψηφοφορίες της Τρίτης που θα γίνουν σε σχολεία, δημόσια κτίρια και σπίτια για την ανάδειξη 28 εκλεκτόρων που θα στείλει η Αϊόβα στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο στην Φλόριντα τον Αύγουστο.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Ρον Πολ και ο Ρικ Σαντόρουμ ηγούνται της κούρσας και έπονται οι Ρικ Πέρι, Μισέλ Μπάκμαν και ο Νιουτ Γκίγκριτς.

Φαβορί παραμένει ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ. Ακολουθεί ο τεξανός βουλευτής Ρον Πολ, ενώ ανοδικά κινείται ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ, αλλά η αναμέτρηση παραμένει απρόβλεπτη.

Εάν κερδίσει την Αϊόβα, και στη συνέχεια το Νιού Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου, όπου καταγράφει σαφές προβάδισμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ θα έχει κάνει μεγάλα βήματα προς το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σύμφωνα πάντως με δύο δημοσκοπήσεις η νίκη του Ρόμνεϊ θα είναι άνετη στο Νιου Χαμσάιρ. Συγκεντρώνει ποσοστό 43% στη δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University και 41% σε αυτή της εταιρίας Magellan Strategies.

Ο αντίπαλός του, βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ συγκεντρώνει 17% και 21% αντίστοιχα στις δύο δημοσκοπήσεις.