Οι άθεοι θεωρούν ανήθικους και εγκληματίες τους… άθεους

Διεθνής επιστημονική έρευνα δίνει άλλη διάσταση στην αντίληψη περί ηθικότητας και πίστης


ΚΟΣΜΟΣ
5:21
08/08/2017
Οι άθεοι θεωρούν ανήθικους και εγκληματίες τους… άθεους
18
loading

Η αντίληψη ότι η ηθικότητα συμβαδίζει με την πίστη στο Θεό, είναι βαθιά ριζωμένη στο μυαλό των ανθρώπων. Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, που δείχνει ότι τόσο οι θρησκευόμενοι όσο και οι ίδιοι οι άθεοι, τείνουν ενστικτωδώς να πιστέψουν πως οι ανήθικοι άνθρωποι και όσοι κάνουν εγκλήματα είναι άθεοι.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Γουίλ Ζερβέ του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 3.000 ανθρώπους σε 13 χώρες πέντε ηπείρων (δεν συμπεριλαμβανόταν η Ελλάδα). Οι χώρες κυμαίνονταν από άκρως θρησκευτικές κοινωνίες (Σαουδική Αραβία, Ινδία) έως πολύ κοσμικές (Ολλανδία, Κίνα).

Σε όλες σχεδόν τις χώρες, με μόνη εξαίρεση τη Φινλανδία, διαπιστώθηκε η ίδια προκατάληψη εναντίον των άθεων, όσον αφορά την ηθικότητά τους. Όταν για παράδειγμα ερωτάται κάποιος εάν πιστεύει ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος (σίριαλ κίλερ) ή κάποιος που βασανίζει τα ζώα για διασκέδαση, είναι πιστός στο Θεό ή άθεος, οι περισσότεροι άνθρωποι - ακόμη και οι άθεοι- υποθέτουν ότι πιθανότατα θα είναι άθεος. Από την άλλη, αν ένας ιερέας συλληφθεί να κακοποιεί παιδιά, οι περισσότεροι άνθρωποι - και οι άθεοι - πιστεύουν ότι απλούστατα δεν πιστεύει στο Θεό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν η θρησκευτικότητα υποχωρεί πλέον σε αρκετές χώρες, ιδίως στις χριστιανικές, η ενστάλαξη επί χιλιάδες χρόνια των θρησκευτικών δογμάτων διατηρεί στους ανθρώπους την πεποίθηση ότι ηθικότητα ίσον θρησκευτικότητα και ότι η αθεΐα τελικά σχετίζεται με την ανηθικότητα. Το σκεπτικό είναι ότι οι άθεοι δρουν ανήθικα επειδή δεν φοβούνται την τιμωρία του Θεού σ' αυτόν ή στον άλλο κόσμο. Αφού δεν έχει ένα επουράνιο «μάτι» να τον παρακολουθεί κάθε ώρα και στιγμή, ο άθεος υποτίθεται πως νιώθει ελεύθερος να κάνει «ό,τι του καπνίσει».

Οι άνθρωποι σε όλη τη γη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να θεωρούν την ακραία και εγκληματική ανηθικότητα ως αντιπροσωπευτικότερο χαρακτηριστικό των αθέων από ό,τι των πιστών. Οι άθεοι έχουν την ίδια ενδόμυχη προκατάληψη απέναντι στους άλλους άθεους, τους οποίους επίσης υποπτεύονται ότι ρέπουν προς την ανηθικότητα.

Ακόμη και σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ (αλλά όχι μόνο), οι ανοικτά εκδηλωμένοι άθεοι αντιμετωπίζουν σε βάρος τους προκαταλήψεις, που μπορεί να επηρεάσουν τις ευκαιρίες τους για απσχόληση, τη δημιουργία οικογένειας και τις σχέσεις μέσα σε αυτήν, καθώς και την ευρύτερη κοινωνική επιρροή τους (π.χ. την πιθανότητα να εκλεγούν αν είναι υποψήφιοι για κάποιο αξίωμα) - κάτι που κατ' επανάληψη έχει αναδείξει ο διάσημος βρετανός βιολόγος και υπέρμαχος της αθεΐας, Ρίτσαρντ Ντόκινς.

Στη μελέτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής ανθρωπολόγος, Δημήτρης Ξυγαλατάς, των πανεπιστημίων Κονέκτικατ των ΗΠΑ και Ώρχους της Δανίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar κοινότοπος

  Ο άθεος σε κάθε χώρα είναι ο ίδιος, αντίθετα ο Θεός μεταβάλλεται έστω ως γνώμη. Ο αθεϊσμός δηλαδή είναι κάτι κοινότοπο παγκοσμίως, κάτι σαν την Κόκα Κ[...]! Οι ζεν Βουδιστές δεν πιστεύουν σε θεό μα σε πεδίο! Εντελώς ανώμαλοι και άσχετοι από την ηθική της Νέας Δημοκρατίας!

 2. avatar ο Εβραίος έχει τα λεφτά!!!

  Ο θεός είν' Εβραίος. Θεός πάντα είναι αυτός που αγαπούν οι γονείς μας. Ο άθεος είναι απλώς μπάσταρδος και φτωχός στο πνεύμα όντας κομμούνι.

 3. avatar Βλέπω σας πονάει το αποτέλεσμα

  και σας τσούζει κιόλας. περαστικά σας.

 4. avatar Ευπατριδης

  Επιστημονικές έρευνες του [..]!

 5. avatar Αντί να λες βλακείες, καλύτερα να σιωπάς.

  Αφ' ενός σχόλια υψηλού επιπέδου, αφ' ετέρου σχόλια Τρίτης Δημοτικού. Εσένα brainless, αφού ρε fgm... Είναι οι βλάκες που "πρέπει" οπωσδήποτε να πουν κάτι.

 6. avatar Να μη βρει ο παπάς να θαψει

  Και η βιομηχανία φόβου, καλά κρατεί εδώ και 3.000 χρόνια. Δηλαδή όλοι οι επιστήμονες,γεννετηστες, βιολόγοι , ιατροί κλπ που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αθεϊσμού η αγνωστικισμού είναι ανήθικοι και εγκληματίες? Και τα αποτελέσματα της έρευνας εκφράζονται από αυτούς που διεξάγουν πολέμους στο όνομα του θεού ή του Αλλάχ? Από αυτούς που η βίβλος ή το κοράνι λένε τους άλλους άπιστους?!?!? Όπως γράφουν και άλλοι εδώ, ξέρετε πολλους εγκληματίες που να δηλώνουν άθεοι? Έλεος πια....2017 έχουμε!

  1. avatar Κατάπτυστος

   Άθεοι είναι επιστήμονες κυρίως φυσικοί και βιολόγοι και κανένας δεν αμφισβήτησε την ηθική τους ακεραιότητα. Έχουν όμως κάτι άλλο να πιστεύουν και να τους κρατάει σε ισορροπία, τη λογική και την επιστήμη. Άθεοι επίσης ήταν οι Ναζί και οι κομμουνιστές, και στις μέρες μας οι οπαδοί της ομοφυλοφιλίας. Πράγμα που αποδεικνύει ότι άδικα κατηγορείτε τις θρησκείες για τα πάντα: η φύση αντιπαθεί τα κενά και βρίσκει υποκατάστατα.

   1. avatar Douskas John

    (Άθεοι επίσης ήταν οι Ναζί και οι κομμουνιστές, και στις μέρες μας οι οπαδοί της ομοφυλοφιλίας)
    Που το διάβασες αυτό .Και μάλιστα γράφεις (Πράγμα που αποδεικνύει ότι άδικα κατηγορείτε τις θρησκείες για τα πάντα: η φύση αντιπαθεί τα κενά και βρίσκει υποκατάστατα)
    Ανωμαλία ,σωματική και πνευματική είναι να είσαι να είσαι ένας μουσάτος που φοράει ένα φόρεμα με διάφορα φυλαχτά δεν ξέρω τι ,πιστεύει σε φίδια που μιλάνε και δεν κάνει παιδιά .Αυτό είναι ανωμαλία αγαπητέ .

    1. avatar Αγγ Sak.

     Λοιπόν βλέπω κατι εξαιρετικά ενδιαφέρον:Και εσύ έχεις άσχημα καεί απ'την κακογουστιά της Αριστεράς,με τις τρέλλες και ιδεοληψίες της,στα οικονομικά,διοικητικά' άλλως τε ο ΕΝΦΙΑ είναι 100% Σοβιετικός φόρος,ίδιος με αυτόν των Μπολσεβίκων του Λένιν στον δύστυχο ρωσικό λαό! Μα ξαφνικά τα βρίσκεις μαζί της στο Πολιτιστικό-Πνευματικό θέμα! τσκ τσκ τσκ....Φυσικά το απευθύνω και προς τους Stateless,κουραφεξαλα,να δούνε ότι πρέπει να ξεκολλήσουν απ'την συμπάθεια πρός την αριστερά,και την εμμονή για όλο ένα πιο κοσμικοί.
     Δείτε τα ιαπωνικά κόμικς:manga, και τα anime,> Sailor Moon, Bleach,Rayearth,Shingeki No Bahamut:Genesis υπάρχει το Ενθεο πνεύμα,και η σαφής,ατόφια ιδέα του πολέμου του καλού με το κακό,η έννοια του μεταφυσικού ως απαραίτητου για προκοπή στην ζωή μας.Αυτοί γνωρίζουν,εμείς δεν ξέρουμε τι κάνουμε,και ούτε την τύφλωση μας.

 7. avatar κουραφεξαλα

  Οι θρησκειες ηταν και ειναι εργαλειο αποχαυνωσης των μαζων.
  Ταυτοχρονα βοηθουν να περνουν ζωη και κοτα οι ανεπαγγελτοι ιερεις, ατομα αμφιβολης ηθικης δεδομενου οτι ως "Θεο" εχουν το χρημα.
  Ακομα και αυτοι που πανε στα μοναστηρια δεν ειναι ολοι "αγιοι" δεδομενης της αμυθητης περιουσιας αυτων.
  Σιγουρα υπαρχουν και αγνοι πιστοι αλλα ειναι σαν να λεμε "τιμιος πολιτικος"...

 8. avatar Μέγας Αλέκος

  Απλά πράματα κύριοι. Κάντε μια έρευνα στις φυλακές και βρείτε πόσοι αυτοπροσδιορίζονται ως άθεοι και πόσοι δηλώνουν ότι πιστεύουν σε κάποια θρησκεία.

 9. avatar fgm

  Ας πάρουμε δύο ανθρώπους οι οποίοι από τη γενικότερη συμπεριφορά τους θεωρούνται καλοί. Ο ένας είναι άθεος και ο άλλος θρησκευόμενος. Ο άθεος είναι καλός επειδή αυτό επιβάλει η συνείδησή του και η εν γένει ανατροφή του. Ο πιστός ενεδέχεται να είναι καλός, (επαναλαμβάνω ενεδέχεται), μόνο και μόνο από τον φόβο της μετά θάνατον τιμωρίας στην κόλαση και την προσδοκία αμοιβής στο παράδεισο.

  1. avatar Nick1233

   Και οι άθεοι και οι θρήσκοι αντλούν την ηθική τους από την συνείδηση και την ανατροφή τους. Αλλιώς το "ου δουλέψεις τα Σάββατα" θα είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα με το "ου φονεύσεις". Το πρόβλημα με την ηθική των θρησκειών είναι ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης μπορεί να αντιστρέψει την βαρύτητα των αμαρτιών και να αρχίσει να εκτελεί αυτούς που δούλεψαν Σάββατο.

  2. avatar αφου ρε fgm απο την αρχη

   τους θεωρεις καλους και τους δυο, πως ο θρησκευομενος καταληγει να ειναι ενδεχομενως καλος?
   Τι αλλο να μας πεις, χορταρικο εισαι.

  3. avatar οσκαρ-μαν

   Υποκρισία και προκατάληψη από την άλλη μεριά. Ο άθεος είναι καλός, ενώ ο θρησκευόμενος "ενδέχεται" να είναι καλός κι αυτό λόγω φόβου. Ταυτόχρονα ενώ με βάση τη συμπεριφορά τους τους θεωρούμε καλούς η συνείδηση και η ανατροφή είναι προνόμιο του άθεου μόνο.

 10. avatar Stateless

  Α! Η έρευνα μας λέει πόσο καλά δουλεύει η πλύση εγκεφάλου.

  1. avatar εσενα brainless

   δεν σε πιανει καμια πλυση εγκεφαλου.
   Αυτονοητο ετσι?

  2. avatar Κατάπτυστος

   Σίγουρα ανάμεσα στους θρήσκους υπάρχουν πολλοί υποκριτές που είναι βαθιά ανήθικοι. Απλά οι άθεοι δεν μπαίνουν καν στο κόπο να υποκριθούν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει