Προσπάθεια να κατασκοπεύσουν την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τη δημιουργία πλαστών πλαστά προφίλ στο Facebook, καταλόγισε σε Ρώσους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών ένας βουλευτής του αμερικανικού Κογκρέσου και με δύο ακόμη πρόσωπα που λένε ότι γνωρίζουν την υπόθεση.

Όπως γράφει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 24 λογαριασμοί στο Facebook δημιουργήθηκαν για να παρακολουθούν αξιωματούχους της εκστρατείας του Μακρόν και άλλα κοντινά πρόσωπα του κεντρώου προέδρου, την περίοδο που έδινε την προεκλογική μάχη με τη Μαρίν Λεπέν και άλλους υποψήφιους, στις εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο γύρους.

Το Facebook ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι έλαβε μέτρα κατά πλαστών λογαριασμών, οι οποίοι διέσπειραν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις γαλλικές εκλογές.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως στο παρελθόν αρνηθεί κάθε ανάμειξη στις γαλλικές εκλογές μέσω υποκλοπών και διαρροών emails και εγγράφων.

Τον Μάιο, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν στο Reuters ότι στις υποκλοπές εμπλέκονταν χάκερς με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν απολύτως διακριβωμένες πληροφορίες ότι αυτό είχε συμβεί κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου.

Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε εντοπίσει κατασκοπευτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και τους απενεργοποίησε. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον συνδυασμό ενός βελτιωμένου αυτόματου εντοπισμού και των ανθρώπινων προσπαθειών που έχουν αυξηθεί για τον εντοπισμό πολύ εξελιγμένων επιθέσεων.

Αξιωματούχοι της εταιρείας ενημέρωσαν για τα ευρήματά τους τα μέλη επιτροπής του Κογκρέσου και τα μέλη του προσωπικού μεταξύ άλλων.

Πρόσωπα που εμπλέκονταν στις συνομιλίες επίσης είπαν ότι ο αριθμός των λογαριασμών του Facebook που απενεργοποιήθηκαν στη Γαλλία για προώθηση προπαγάνδας ή για αποστολή μηνυμάτων spam -μεγάλος αριθμός των οποίων σχετίζονταν με την εκλογές- ανήλθε σε 70.000, μεγάλη άνοδος από τους 30.000 λογαριασμούς που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τον Απρίλιο. Μάλιστα, το Facebook δεν αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.