Σαράντα τέσσερις εργαζόμενοι που είχαν παγιδευτεί στις στοές ενός ανθρακωρυχείου όταν σημειώθηκε βίαιη ρήξη πετρώματος στην κεντρική Κίνα διασώθηκαν σήμερα, ωστόσο το δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων, ενώ ένας εργαζόμενος εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι 44 ανθρακωρύχοι προστέθηκαν στους επτά που είχαν διασωθεί την προηγουμένη και στους 14 οι οποίοι είχαν βγει από το ορυχείο μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη στην Τσιαντσιού, στην επαρχία Χενάν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Δύο από τους τρεις τελευταίους διασωθέντες είναι τραυματίες αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, ανέφερε το κανάλι, που μεταδίδει ζωντανά πληροφορίες από την επιχείρηση.

Συνολικά 74 άνθρωποι εργάζονταν στο ορυχείο όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, σύμφωνα με το CCTV.

Η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων, που συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2010 στη χώρα, όπου τα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά κάθε χρόνο.

Τα ορυχεία στην Κίνα έχουν το βαρύτερο απολογισμό δυστυχημάτων παγκοσμίως, καθώς οι κανονισμοί εργασιακής ασφάλειας δεν τηρούνται ενώ η βιομηχανία έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία μεγιστοποίησης των κερδών της εν μέσω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Το 2010, κατά επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 2.433 άνθρωποι σε δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Κίνα, αριθμός που ήταν μειωμένος σε σύγκριση με το 2009, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 2.631 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Τα επίσημα δεδομένα είναι ωστόσο αρκετά υποτιμημένα, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, αφού εκατοντάδες ορυχεία λειτουργούν παράνομα και τα δυστυχήματα σε αυτά δεν αναφέρονται.