Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, προσπαθεί να διαφύγει προς νότον από τη Σύρτη, με κατεύθυνση τα σύνορα της Λιβύης με το Νίγηρα, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σήμερα.

Ο Άμπντουλ Ματζίντ Μλέγκτα είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ πιστεύεται ότι κινείται με μια οχηματοπομπή τριών θωρακισμένων αυτοκινήτων και προσπαθεί να ξεφύγει από τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που κατέλαβαν τη Σύρτη την Πέμπτη και σκότωσαν τον πατέρα του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι μια οχηματοπομπή 19 αυτοκινήτων εισήλθε στην πόλη Αζιζίγια, περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, και ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι τη χρησιμοποιεί για να καλυφθεί.

Δεκάδες μαχητές πιστοί στον Καντάφι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαάντι, διέφυγαν στο Νίγηρα το Σεπτέμβριο και έχουν καταφύγει στη Νιαμέι. Εν τω μεταξύ χθες είχαν μεταδοθεί πληροφορίες ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ ήταν νεκρός, που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Ο Νίγηρας αντιστέκεται στις εκκλήσεις να τους παραδώσει στις νέες αρχές της Λιβύης, λέγοντας ότι η Τρίπολη είναι ευπρόσδεκτη να στείλει ερευνητές για να τους ανακρίνουν.