Η μετανάστευση, η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και το θέμα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων (της βίζας), ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, οι επίτροποι Φρανς Τίμερμανς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Τζούλιαν Κιγκ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των θεωρήσεων η Επιτροπή, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να διευκρινίσει σε αυτό το στάδιο κατά πόσο έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς η Τουρκία πρέπει ακόμα να εκπληρώσει επτά κριτήρια, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα έκθεση προόδου σχετικά με την εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως, σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι τρεις επίτροποι χαιρέτισαν τις συνεχείς προσπάθειες της Άγκυρας να εφαρμόσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υπενθύμισαν ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις οικονομικές υποσχέσεις της προς τους Σύρους πρόσφυγες που διαβιούν στην Τουρκία.