Ταξιδιάρικα «πουλιά» οι Γερμανοί

Παρά την κρίση


ΚΟΣΜΟΣ
14:34
30/07/2010
Ταξιδιάρικα «πουλιά» οι Γερμανοί
loading

Παρά την κρίση που πλήττει πολλές χώρες της ευρωζώνης και όχι μόνο, οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν ξεπεράσει κάθε οικονομικό πρόβλημα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της GfK Travel Insights, που δημοσιεύεται σήμερα, και σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε!

Οι πωλήσεις από τις κρατήσεις είναι σαφώς υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη θερινή περίοδο των τελευταίων ετών (αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι) συνεπεία και των εκπτώσεων στις τιμές των τουριστικών πακέτων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων φέτος είναι για προορισμούς της Μεσογείου, με την Τουρκία και την Αίγυπτο σε ιδιαίτερη ζήτηση, ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν δει πτώση στη δημοτικότητά τους. Σε ό,τι αφορά τους μακρινούς προορισμούς, αυτοί έχουν επίσης καλές επιδόσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 11%.

Οι χαμηλότερες τιμές στα πακέτα των διακοπών φέτος είχαν θετική επίδραση στην τάση των Γερμανών να ταξιδέψουν. Στα 664 ευρώ ανά άτομο, η μέση τιμή που καταβάλλεται για τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι 2,8% χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος για το ίδιο περίπου διάστημα παραμονής. Ωστόσο, οι παραθεριστές της τελευταίας στιγμής προσέχουν πολύ περισσότερο την τιμή του πακέτου, δαπανώντας σχεδόν 1/3 λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τους άλλους ταξιδιώτες.

Η διάρκεια παραμονής τους στον προορισμό είναι, επίσης, κατά δύο ημέρες μικρότερη. Της τελευταίας στιγμής ταξίδια προς την Ελλάδα, την Ταϊλάνδη και την Πορτογαλία είναι διαθέσιμα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, και οι δαπάνες ανά άτομο ανά διανυκτέρευση έχουν μειωθεί πρόσφατα πάνω από 10% έως και 25% από το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι Γερμανοί παραθεριστές πληρώνουν σήμερα σημαντικότερα υψηλότερες τιμές από ότι το περασμένο καλοκαίρι για διακοπές σε προορισμούς όπως η Αίγυπτος, οι Μαλδίβες και η Κροατία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις μειώσεις των τιμών για να καταπολεμήσει την ύφεση του τουρισμού που προκλήθηκε από την κρίση.

Χάρη στις καλές συνδέσεις με πτήσεις, οι Βαλεαρίδες Νήσοι παραμένουν ο κορυφαίος προορισμός για τις κρατήσεις που γίνονται την τελευταία στιγμή: σχεδόν ένα στα πέντε ταξίδια εκεί, με την Μαγιόρκα και την Ίμπιζα ως προτιμώμενους προορισμούς. Οι Κανάριοι Νήσοι αποτελούν επίσης μια ελκυστική επιλογή για παραθεριστές που επιλέγουν να ταξιδέψουν τελευταία στιγμή. Συνολικά, ωστόσο, οι διακοπές σε περιοχές της Ισπανίας έχουν παρουσιάσει μικρή πτώση μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι, αν και αυτό θα μπορούσε ακόμη να αντισταθμιστεί με τις ισχυρές κρατήσεις τελευταίας στιγμής για επαγγελματικά ταξίδια. Δεύτερος πιο ισχυρός προορισμός για διακοπές αυτής της κατηγορίας είναι η Τουρκία που αύξησε το μερίδιο αγοράς της αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως και για τα ταξίδια που είναι προγραμματισμένα εκ των προτέρων. Η Γερμανία και η Ιταλία είναι επίσης δημοφιλείς προορισμοί για κρατήσεις διακοπών τελευταίας στιγμής με μερίδια πωλήσεων της τάξεως του 7,3% και 5,3% αντίστοιχα.

Τέλος ενθαρρυντικές είναι οι κρατήσεις εκ των προτέρων για την προσεχή χειμερινή περίοδο 2010/2011. Μέχρι τον Ιούλιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7% για το 2009, και παρόλο που Γερμανοί συμπεριφέρονταν πιο προσεκτικά το προηγούμενο έτος, μια αύξηση κατά 4%, σημειώθηκε σε σχέση με το δύσκολο έτος 2008. Οι πρόωρες κρατήσεις δείχνουν την προτίμησή τους για προορισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο (+16%) και μακρινούς προορισμούς (+5%), για αυτόν το χειμώνα. Διακοπές στη χώρα καταγωγής ή κοντά σε αυτές τις χώρες παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση (+2%). Μόνο οι χώρες της Δυτικής Μεσογείου δεν έχουν ακόμη φθάσει το επίπεδο των πωλήσεων του προηγούμενου έτους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει